|
Ce facem cu mancarea dupa Sarbatori. Sfaturile unui bucatar pentru reinventarea meniului
Risipa alimentara atinge cote alarmante in perioada sarbatorilor, iar reinventarea felurilor de mancare este cea mai potrivita solu?ie in cazul in care au ramas produse dupa masa de Craciun. Cumparaturile in exces ii fac pe romani sa arunce zilnic mii de tone la co?ul de gunoi. Datele statistice arata ca, in Romania, se arunca zilnic 6.000 de tone de mancare, iar aceasta cantitate cre?te in unele zile cu ?i cu 30 sau chiar 50%. ?ara noastra este printre primele locuri cand pe vine vorba despre cumparatul in exces.
Un chef bucatar al unui restaurant din Capitala a explicat, pentru Digi24, ce putem face cu alimentele ramase de la masa de Craciun. Totul poate fi refolosit, de la mezeluri, la carna?i sau chiar la friptura de porc.
"Multa mancare daca gatim prea mult. In caz in care ne-a ramas ceva rece, mezeluri feliate, putem sa facem o pizza. Din carna?i putem face ni?te paste cu sos ro?u ?i busuioc. Carnea prajita putem face o placinte, o taiem marunt ?i punem deasupra piure cu galbane? de ou ?i o bagam la cuptor. In cazul cozonacului putem sa facem un sos de vanilie, amestecam cu cozonac ?i facem o budinca de cozonac sau putem taia buca?ile de cozonac, le prajim in unt ?i le facem un sos de vanilie cu scor?i?oara", recomanda bucatarul Daniel Iordan pentru Digi24.
Acesta a recomandat ca alimentele pregatite pentru masa de Craciun sa fie consumate in maxim 3 zile de la prepare, insa a oferit ?i sfaturi pentru depozitarea acestora astfel incat sa reziste mai mult.
"Nu recomand sa se intample asta (nr: sa punem pe masa de Revelion preparatele de la Craciun), putem sa ?inem in jur de 3 zile sarmalele. Daca vrem sa prelungim durata de via?a putem sa le vidam ?i sa le ducem la 4-5 zile, dar in principiu nu a? recomanda mai multe de 2 zile mancarea ?inuta.
|
Data stire: 2025-12-27
|
Sursa:
|
|
|